כשהתינוק נולד זה אירוע מרגש ומשמח, אבל מה צריך לדעת כשהוא נולד עם צהבת ילודים?

בואו של תינוק חדש לעולם הוא האירוע המרגש ביותר בחייו של כל הורה, בין אם מדובר בתינוק ראשון ובוודאי בחבר נוסף למשפחה. יחד עם זאת, כאשר הילד נולד עם צהבת ילודים מדובר באירוע שמעורר לא מעט חרדות וחששות, ובדיוק לשם כך בחרנו להציג את כל המידע שצריך לדעת לגבי טיפול בתינוקות שנולדו עם צהבת.

צהבת ילודים – כל מה שצריך לדעת

מדובר בתופעה פיזיולוגית שמתרחשת ב-50%-60% מהתינוקות, כאשר אצל תינוקות שנולדו טרם זמנם הסיכוי לפתח את התופעה הזו מגיע ל-80%. תופעה נפוצה יחסית במקרים כאלה היא תינוק שנולד עם צבע צהבהב, ועל כן הוא נדרש להישאר בהשגחה. יחד עם זאת, מדובר בתהליך פיזיולוגי ונורמלי שמתרחש לאחר הלידה, ולמרות המראה, חשוב לשמור על קור רוח ולזכור כי מדובר בתופעה שלרוב חולפת מעצמה, ללא תופעות לוואי או השפעות לגבי עתידו של התינוק.

למעשה, אין מדובר בצהבת מדבקת או כזו שנובעת ממחלה, אלא חלק מפיזיולוגיה טבעית המתרחשת בין המעבר בין החיים בתוך הרחם לבין יציאה לאוויר העולם. חשוב להבין בהקשר זה כי בתוך הרחם העובר חי בתנאים של חוסר אוויר ולכן בשביל להתמודד עוברים נושאים כמות גבוהה מאוד של כדוריות אדומות. ברגע שהתינוק נולד, הכדוריות האדומיות מתפרקות ועל כן תוצר הפירוק הוא החומר בשם בילוברין אשר צובע את העור בצבע הצהוב. ברוב המקרים מדובר במקרים פשוטים, אולם בחלק מהמקרים תיתכן התערבות רפואית לטובת טיפול בצהבת המתבצעת בהתאם לערכי הצהבת שנמדדים באופן קבוע.

 

 

מהם הסימפטומטיים של צהבת יילודים?

עולם הרפואה התקדם באופן משמעותי בעשורים החולפים ונותן את המענה מבחינת טיפול מהיר ויעיל בתינוקות אשר נולדים עם צהבת יילודים. בהקשר זה צריך לציין כי הסימפטומטיים כוללים התפשטות של צהבת מכיוון הראש לכיוון הרגליים. ישנן דרגות חומרה שונות של צהבת, בייחוד במצבים של ערכים גבוהים מבחינת רמות בילוברין. הגישה הרפואית המודרנית דוגלת בטיפול בצהבת לפי ערך הצהבת, וגיל התינוק בשעות. ככל שהתינוק צעיר יותר והצהבת יותר גבוהה, הטיפול המקובל הוא טיפול המתבצע תחת אור. כפי שציינו, אין מדובר במצב מסכן חיים והתינוק אינו חולה בניגוד לצהבת נגיפית, ועל כן לאחר קבלת הטיפול ניתן יהיה להוביל לשחרור מבית החולים, תחת מעקב שגרתי המתבצע בקופת החולים ובטיפת החלב.

האם אפשר לנבא את הסיכויים להיתכנות של צהבת יילודים?

קבוצות הסיכון כוללות פגים מאוחרים שנולדו בשבוע 35-37 שבועות פחות בשלים לצאת לעולם ועל כן נמצאים בסיכון להתפתחות של צהבת יילודים. זאת ועוד, במידה ואין התאמה בין התאמה בסוג הדם בין האם לתינוק. במידה והילד הקודם היה עם צהבת, גם כאן יש סיכון, אולם צריך לזכור כי אין מדובר לרוב במצב מסכן חיים והתופעה הזו חולפת מעצמה, תחת פיקוח רפואי ועם שימת דגש על מעקב אחר המדדים של התינוק, ועל כן אין אפשרות לחזות מראש, אלא אם כן אתם נמצאים בקבוצת הסיכון.

לסיכום

בשעה טובה נולד תינוק חדש במשפחה וגיליתם כי הוא צהוב, בעקבות צהבת יילודים. זכרו כי מדובר בתופעה שכיחה שמתרחשת אצל לא מעט נשים ותינוקות בריאים לחלוטין. לאור העובדה כי הקדמה הרפואית כמו גם המחקר בתחום התקדם באופן משמעותי, ניתן לומר כי מדובר בתופעה שאותה צריך לבחון לאורך הזמן ולבצע את ההתערבות הרפואית מוקדם ככל האפשר, כל זאת מתוך מטרה לחזור עם תינוק בריא הביתה.

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, ואין לראות בו חוות דעת רפואית ומקצועית. כדי לקבל את המענה המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

נגישות